10 juta pelawat mungkin pada 2021: Bos pelancongan Macau
Toto

10 juta pelawat mungkin pada 2021: Bos pelancongan Macau

Bos pelancongan Macau berkata bandar itu mungkin mengalu-alukan “6 juta hingga 10 juta” pelawat untuk 2021. Ramalan itu, pada taklimat media hari Rabu, adalah berdasarkan idea penambahbaikan beransur-ansur kepada pasaran Keluaran HK selepas Tahun Baru Cina yang akan datang, selama seminggu. rehat.

Angka atas masih hanya satu perempat daripada tahap pra-pandemi. Macau mempunyai 39.4 juta pelancong pada 2019, peningkatan hampir 10 peratus berbanding 35.8 juta ketibaan pelawat yang direkodkan pada 2018, menurut data rasmi.

Maria Helena de Senna Fernandes (tengah), pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO), berkata dalam kemas kini Rabu, adalah “sukar untuk membuat” anggaran yang lebih kukuh untuk tahun penuh 2021, disebabkan sifat perkembangan yang “tidak dapat diramalkan” berkaitan kepada pandemik Covid-19.

Tanah Besar China pada masa ini merupakan satu-satunya tempat untuk Result SDY mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19.

Biro pelancongan Macau menjangkakan ketibaan pelancong harian mencecah “30,000” akhir tahun ini, berdasarkan pembendungan wabak Covid-19 baru-baru ini di tanah besar, dan program vaksinasi yang dilaksanakan di seluruh negara, kata Cik Senna Fernandes.

Pada bulan Januari, terdapat “hanya beberapa hari” apabila ketibaan pelawat Macau melebihi 20,000, kata pegawai pelancongan itu.

Dia “turun” dalam jumlah pelancongan untuk cuti Tahun Baharu Cina, yang ditakrifkan oleh Majlis Negeri China sebagai tahun ini bermula dari Khamis (11 Februari) hingga 17 Februari.

Macau mungkin mempunyai “16,000 hingga 20,000” ketibaan setiap hari dalam tempoh tersebut, kata bos MGTO itu. Pihak berkuasa tanah besar telah Result HK menggesa penduduk mereka untuk tidak melakukan perjalanan di luar kawasan rumah mereka semasa Tahun Baru Cina. Atas dasar itu adalah “sukar” bagi ketibaan pelawat Tahun Baharu Cina Macau untuk mencapai tahap 200,000 lebih yang dicapai untuk percutian yang sama pada 2020, jelas Cik Senna Fernandes kepada media.

Menurut data MGTO, Macau menyaksikan kira-kira 260,000 ketibaan pelancong semasa cuti Tahun Baharu Cina selama seminggu pada 2020, dari 24 Januari hingga 30 Januari. Majoriti, iaitu, 57.2 peratus, adalah dari tanah besar China. Pada masa itu, biro pelancongan menyatakan Covid-19 sudah mula melanda perdagangan perjalanan Macau, bermakna jumlah pelancong cuti Tahun Baharu Cina 2020 turun 78 peratus tahun ke tahun.

Musim perayaan ini, hotel dan rumah tamu di Macau mungkin menyaksikan kadar penghunian purata “hampir 30 peratus”, dengan daripada hotel tiga bintang hingga lima bintang mencecah melebihi 30 peratus untuk 11 hingga 17 Februari, kata Cik Senna Fernandes, memetik anggaran sektor perhotelan.